2014. szeptember 26., péntek

Egy új kezdet 2. - 46.-50. fejezet

Sziasztok!

Hát, hamarosan véget ér ez a történet is. Ezen kívül még egy fejezetcsokor fog érkezni. Addig is élvezzétek a mostanit :)

Morwen





46. fejezet

Éppen magunkra hagyott minket az anyakönyvvezető és a pap, amikor Timi, Janka és Peti tértek vissza. Timi és Peti ránk mosolyogtak, majd szó nélkül felkapták a kellékeket és átvitték őket a terembe, ahol a szertartás lesz.
- Emma, Dávid. Kezdünk - mondta Janka mosolyogva. - Készen álltok?
- Igen - feleltük egyszerre Emmával.
- Rendben, akkor kövessetek - mondta Janka, mi pedig készségesen elindultunk utána.
Kivitt minket egy másik ajtón, ami nem közvetlenül a különteremre nyílt. Gondoltam azért, mert nekünk a főbejáraton kell bevonulnunk. Anyu és Imre már mosolyogva vártak minket a bejáratnál.
- Akkor ahogy megbeszéltük - fordult felénk Janka. - Amint intek, Dávid te és anyukád elindultok.
Bólintottam, mire Janka Emma felé fordult.
- Nálatok is ugyanígy fog zajlani Emma. Intek és ti bevonultuk. A többit már tudjátok. Most megyek és indítom a zenét.
Janka gyorsan besietett a terembe, és közben szélesre tárta a két hatalmas ajtószárnyat. Most végre benézhettem és láthattam a hatalmas tömeget és a gyönyörűen feldíszített termet. Igaz, hogy nem hívtunk meg túl sok embert, de így is több mint száz vendégünk volt. Ennyi pont elég volt, mert nem akartunk túl nagy tömeget. Főleg a rokonainkat és a barátainkat hívtuk meg, bár néhány munkatársunk is eljött.
Anyu belém karolt és odaálltunk az ajtó elé. A tömeg kíváncsian fürkészett az ajtó irányába és most, hogy megláttak engem, mind elmosolyodtak. Ekkor láttam, hogy Janka intett Timinek, mire ő azonnal felállt, elhagyta a helyét és oldalt kisurrant a teremből. Egy pillanatra összeszorult a szívem és aggódni kezdtem. Kíváncsian figyeltem Jankát, aki nem messze az anyakönyvvezető mellett állt. Láthatta, hogy idegesen pillantok felé, de nem akarta semmilyen jelzéssel sem a tudtomra adni, hogy mi történt.
- Ne aggódjatok, minden rendben van - szólalt meg hirtelen mögöttünk Timi, mire én és anyu azonnal hátrafordultunk. - Csak Janka küldött, hogy ellenőrizzem Emma ruháját, illetve igazítsam be.
- A szívbajt hoztad ránk Timi - mondtam szemrehányóan, mire Timi az égbe emelte a tekintetét, de továbbra is kitartóan igazgatta Emma uszályát és fátylát.
- Kész - mondta Timi mosolyogva. - Kezdhetünk is! Ne izguljatok, minden rendben lesz. Kéz és lábtörést! - mondta mosolyogva, majd hirtelen a szája elé kapta a kezét és elnevette magát. - Vagyis azt inkább nem.
Az égbe emeltem a szemem, de végül én is elmosolyodtam. Timi megkönnyebbülten sóhajtott, majd végül magunkra hagyott minket és visszament a másik bejáraton a terembe. Láttam, hogy biccent Jankának, aki erre elindította a zenét.
- Annyira boldog vagyok Dávid drágám - hajolt oda hozzám anyu és suttogta meghatottan a fülembe. - Büszke vagyok rád.
- Köszönöm anyu - mondtam elszoruló torokkal, amikor is észrevettem, hogy Janka intett nekünk. - Induljunk! - mondtam halkan, mire is egyszerre beléptünk anyuval a terembe.
Olyan furcsa érzések keringtek bennem, hogy hirtelen fel sem tudtam fogni, hogy mit érzek. Már a terem felénél jártunk, amikor a mosolygó arcokon körülnézve ráeszméltem, hogy boldog vagyok. Sok dolog történt már az életemben, ami mérhetetlenül boldoggá tett, de ezek az érzések, amik most tomboltak bennem, újak voltak. Ahogy közeledtünk az anyakönyvvezetőhöz, úgy éreztem, hogy lassan, de biztosan haladok a célom felé. Még pár lépés és révbe érek.
Mikor elfogyott a távolság, anyuval szembefordultam és szorosan átöleltem őt.
- Szeretlek fiam - suttogta sírva anyu a fülembe.
- Én is szeretlek anyu. És köszönöm. Mindent - mondtam elszoruló torokkal, és már ekkor tudtam, hogy végem van. Az első könnycseppek utat törtek maguknak.
Nehezen elváltunk anyutól, ő a helyére ment, én pedig a bejárat felé fordultam és vártam. Vártam, hogy Emma is elinduljon hozzám. Ekkor eszméltem csak rá, hogy milyen dal szól. El is felejtettem, hogy ezt a számot kértük Emmával Jankától. November Rain… Teljesen magával ragadott a zene, és egy ritmusra járt vele a szívem. Amikor végre megpillantottam Emmát és Imrét a bejáratnál, egy óriásit dobbant a szívem. Olyan fenségesen indultak el felém, hogy a szívem újabb és újabb heves dobbanásokkal adta a tudtomra, hogy mennyire boldog és várja Emmát. Ekkor vettem csak észre, hogy Emma fátyla takarja az arcát, amivel így még gyönyörűbb volt. Ha már a kikérőt elvetettük, a lehető legtöbb dolgot a régi szokások szerint szerettünk volna megtartani. De a fátyolról nem beszéltünk soha Emmával. Az is lehet, hogy Imre hirtelen ötlete volt, hogy így kíséri elém Emmát.
A távolság egyre csak fogyott köztünk, de abban a pillanatban nem is szerettem volna, ha ez a mennyei érzés elmúlik. Olyan varázslata volt ennek az egésznek, hogy legszívesebben örökre ebben a pillanatban ragadtam volna. De tudtam, hogy ennél minden egyre jobb és jobb lesz majd. Mikor Emma és Imre mellém ért, Imre megfogta Emma kezét és a kezembe adta.
- Vigyázz rá és szeresd - mondta halkan és közben megölelt. - Fiam - tette hozzá suttogva.
- Úgy lesz - feleltem halkan. - Köszönöm.
Odafordult Emma felé, őt is megölelte, majd magunkra hagyott minket. Emmával egymás felé fordultunk, elengedtem a kezét és óvatosan felemeltem a fátylát. Sose hittem volna, hogy valaha megadatik nekem az, hogy ezt a sokat látott mozdulatot egyszer magam is csinálhatom. Finoman hajtottam hátra a fátylat, de közben végig Emma szemét néztem. Boldog volt, igen, Emma is nagyon boldog volt. Újra megfogtam a kezét, majd az anyakönyvvezető asztala mellé sétáltunk és leültünk Attila és Peti közé, a nekünk fenntartott székekre.
Tudtam, hogy rengeteg ember figyel most minket és hallgatják az anyakönyvvezetőt, de nem tudtam egy pillanatra sem a tömeg felé tekinteni. Csak az járt a fejemben, hogy Emma itt ül mellettem, és kéz a kézben élvezzük ezt a csodás pillanatot, amit már olyan régóta vártunk. Az anyakönyvvezető minden szava a szívemig hatolt és éreztem, hogy a szemeim folyamatosan könnyeznek. Olyan mámor kerített hatalmába, hogy egyszerűen nem tudtam visszafojtani a könnyeimet. Emmára pillantottam és láttam, hogy neki is könnyes az arca. Finoman megszorítottam a kezét, mire ő rám nézett és egymásra mosolyogtunk. Elég volt egy pillantás ahhoz, hogy még jobban fájjon a szívem a boldogságtól. Éreztem, hogy a pulzusom az egekben van, de most e miatt nem aggódtam. Mindent megért ez a nap!
Az anyakönyvvezető tovább beszélt, de kezdtem azt érezni, hogy nem tudok rá figyelni. A szívem elkezdett szúrni és a fejem is hasogatott. Egy pillanatra lehunytam a szemem és mély levegőt vettem. Nem lehetsz most rosszul Dávid! Mi a franc van veled? Annyira felizgattam magam, hogy a végén még rosszul leszek. Mély levegő… Mély levegő… Ez az, menni fog. Újra kinyitottam a szemem, és bíztam abban, hogy senkinek sem tűnt fel az előbbi kis incidens. Basszus, nem lehetek rosszul a saját esküvőmön! Össze kell szednem magam! Hirtelen az anyakönyvvezető szava térített magamhoz és újra megpróbáltam rá figyelni.
- A mai napon, esküvőtök napján, nemcsak két ember élete kötődik össze, hanem két családé is. Megjelent vendégeikkel együtt valamennyien átérezzük az örömötöket és a boldogságotokat. Felelős döntést hoztatok azzal, hogy szerelemmel a szívetekben megjelentetek előttem azzal a szándékkal, hogy egymással házasságot kössetek. A megelőző eljárásban kinyilatkoztatott szándékotok, illetve a bemutatott okirataitok alapján megállapítottam, hogy ennek törvényes akadálya nem volt.
- Kérlek most benneteket, hogy álljatok fel és hangosan feleljetek a kérdésemre - mondta az anyakönyvvezető, mire mi Emmával egyszerre felálltunk és két lépést előrébb léptünk.
Remek, pont most kell nekem is émelyegnem. Nem baj Dávid, minden rendben lesz, erre vártál már régóta, most nem adhatod fel. Minden rendben lesz. Mély levegőt vettem és az anyakönyvvezetőre néztem.
- Először a vőlegényt kérdezem. Kijelented-e Németh Dávid Péter, hogy az itt jelen lévő Dunai Emma Andreával házasságot kötsz?
- Igen - feleltem magabiztosan, mire is a szívem egy újabb heves dobbanással válaszolt.
- Köszönöm. És most a menyasszonyt kérdezem. Kijelented-e Dunai Emma Andrea, hogy az itt jelen lévő Németh Dávid Péterrel házasságot kötsz?
- Igen - mondta Emma határozottan, amire újabb forróság öntötte el a szívemet. Ezek az érzések kezdtek folyamatosak lenni, ami aggodalommal töltött el. Ha ez így folytatódik, a végén tényleg rosszul leszek.
- Megállapítom, hogy Dunai Emma Andrea és Németh Dávid Péter a Magyar Köztársaság Családjogi törvénye értelmében mától házastársak. Kérlek titeket, hogy az előbb szóban tett nyilatkozatotokat az anyakönyvben aláírásotokkal erősítsétek meg. Először a feleséget kérem, hogy tegye ezt meg.
Emma felém fordult, a kezembe adta a csokrát és az anyakönyvvezető mellé sétált. Leült a székre és aláírta az anyakönyvet. Ezután visszasétált mellém, és elvette a kezemből a csokrot.
- Most kérem a férjet, hogy fáradjon ide mellém.
Azonnal elindultam én is, és közben mély levegőt vettem, hogy a fejem kitisztuljon. Még mindig hasogatott, de ez egy cseppet sem tudott érdekelni. Leültem én is a székre, aláírtam, majd visszasétáltam Emma mellé, aki ekkor már újra a széken ült. Ezután Petit és Attilát is szólította az anyakönyvvezető. Végül az anyakönyvvezető is aláírta az anyakönyvet.
- Kedves jelenlévők! Örömmel tudatom önökkel, hogy Dunai Emma Andrea és Németh Dávid Péter a mai napon törvényesen házasságot kötöttek. A feleség házasságkötés után viselt neve Németh Emma Andrea.
Egy pillanatra egymásra néztünk Emmával és elmosolyodtunk. Igen, most már férj és feleség vagyunk.
- Kedves házaspár! A gyűrűváltás az egymáshoz tartozás szimbóluma. Kérlek benneteket, hogy álljatok fel és kérem a férj tanúját, hogy tartsa az ifjú pár elé a gyűrűket.
Emma és én felálltunk, és míg Emma átadta Petinek a csokrát, addig Attila mellénk lépett a gyűrűpárnával.
- Először kérem a férjet, hogy felesége jobb kezének gyűrűsujjára húzza fel a jegygyűrűt és a fogadalomtétel szövegét mondja el.
Lassan felhúztam Emma ujjára a gyűrűt, majd felemeltem a fejem és mélyen a szemébe néztem. A könnyeim egyre jobban folytak és alig láttam őt. Az egész kezem remegetett, de továbbra sem engedtem el a kezét. Mély levegőt vettem és elmondtam az eskümet.
- Én, Németh Dávid Péter, esküszöm, hogy Németh Emma Andreát, akinek most a kezét fogom, szeretem. Szeretetből veszem el őt feleségül. Tisztelem benne a nőt, és gyermekeim anyját. Ígérem, hogy egész életemben jó és hűséges férje leszek.
- Köszönöm. Most a feleséget kérem, hogy férje jobb kezének gyűrűs ujjára húzza fel a jegygyűrűt és a fogadalomtétel szövegét mondja el.
Emma levette a gyűrűpárnáról a gyűrűt és lassan felhúzta az ujjamra, majd csillogó szemekkel rám nézett Tényleg vízálló volt a sminkje, különben már rég beborította volna az arcát a festék. Mély levegőt vett és reszkető hangon kezdett neki.
- Én, Németh Emma Andrea, esküszöm, hogy Németh Dávid Pétert, akinek most a kezét fogom, szeretem. Szeretetből megyek hozzá feleségül. Tisztelem benne a férfit, és gyermekeim apját. Ígérem, hogy egész életemben jó és hűséges felesége leszek.
- Köszönöm szépen. Most pedig az első hitvesi csókkal köszöntsétek egymást.
A szívem újra egy óriásit dobbant, amikor rádöbbentem, hogy mit is jelent ez. Elmosolyodtam és közelebb léptem Emmához. Alig láttam valamit és már Emmával együtt enyhén rázkódtam a sírástól. Közel hajoltam hozzá és óvatosan értem az ajkaihoz, mintha az törékeny porcelán lenne. Olyan áramütés cikázott végig a testemen, mint még soha. Magam sem értettem, hogy ennyi idő után, hogy lehetséges az, hogy Emma ilyen hatással van rám. De felesleges volt ezen rágódnom, és nem is bírtam tovább, mert a világ megszűnt körülöttem létezni. Csukott szemmel is csak Emmát láttam magam előtt és legszívesebben világgá kürtöltem volna most azonnal, hogy mennyire boldog vagyok. A szívem még mindig hevesen vert és a fejem is egyre jobban hasogatott, de ez egy cseppet sem tudott érdekelni. Emma a feleségem lett!
Azt hiszem túl sokáig csókolózhattunk, mert a vendégek tapsa térített észhez, hogy hol is vagyunk. Lassan elszakadtam Emma ajkaitól és mélyen a szemébe néztem. Egyszerre elmosolyodtunk, majd megfogtuk egymás kezét és újra leültünk a székekre.
- Kedves Házaspár! E két gyertyaláng, életetek útját és szerelmetek lángját jelképezi. Életetek e percekben összefonódott. Ennek szimbólumaként én most kérem, hogy gyújtsátok meg közösen a középső gyertyát.
Emmával újra felálltunk a székekről és odaléptünk az asztalhoz. A két égő gyertyát megfogtuk és egyszerre meggyújtottuk vele a középen álló harmadikat. Egymásra néztünk, elmosolyodtunk, majd végül letettük a két gyertyát és visszamentünk a helyünkre.
- A mai naptól házastársként folytatjátok életeteket. Már nemcsak érzelmileg, jogilag is egymáshoz tartoztok. Mint házastársak felelősséggel tartoztok egymásért. Minden emberi kapcsolatnak, barátságnak, de legfőképpen a házasságnak az egymás iránti szeretetre és bizalomra kell épülnie. Ez adjon erőt majd az egymás mellett élés örömei mellett a gondok és problémák megoldásához.
- Életetek összekötésével a legszebb ajándékot adtátok egymásnak: önmagatokat. Az ember nem magányra született, ezért családban keresi a boldogságát. Sokszor kevés is elég a boldogsághoz: egy kis kedvesség, egy kis figyelmesség, a hallgatás és a meghallgatás. Ha ezt fogjátok szem előtt tartani a hétköznapokban is, biztos vagyok abban, hogy a házasságotok egy életre szól majd.
- Ezen a szép napon különleges jelentősége van szüleitek iránt érzett szereteteteknek és tiszteleteteknek. Nagy odaadással, gondossággal neveltek fel benneteket. Meghálálni sosem lehet a szülő szeretetet. Most szüleitek is boldogok, hisz ti is azok vagytok. Köszöntsétek most a szüleiteket azért, mert felneveltek benneteket és most itt lehettek egymásnak.
Emmával újra felálltunk, majd az asztalhoz léptünk, magunkhoz vettük a két csokor virágot és a három dísztasakban lévő bort. Először Évát köszöntöttük, majd anyut. Utána Imréhez léptünk oda, majd apuhoz és végül Lacihoz. A könnyeink ezután még jobban záporoztak. Nem is hittem volna, hogy ennyire magával fognak ragadni az érzések. Tényleg azt éreztem, amit az anyakönyvvezető elmondott. Mérhetetlen hálát a szüleink iránt.
Végül visszaültünk a helyünkre és tovább hallgattuk az anyakönyvvezetőt.
- Kedves Házaspár! Kívánom nektek, hogy a mai nap öröme és boldogsága kísérjen el benneteket a házasságotok hétköznapjaiban is. Kívánom, hogy mindazt érjétek el a közös életetekben, amire a mai napon reményteljesen vágytok és amit elterveztetek. Nagyon boldog, hosszantartó életet kívánok nektek! És végül, Jobbágy Károlytól egy költői gondolattal és jó tanáccsal szeretnélek köszönteni benneteket az új életetek küszöbén.

Aki szeret,
Annak varrd fel a szakadt gombját,
Mert könnyen meglehet, hogy
Felvarrja más.

Aki szeret,
Annak hallgasd meg gondját-baját,
Mert könnyen meglehet, hogy
Meghallgatja más.

Aki szeret,
Azzal ne légy morc, goromba,
Mert könnyen lehet, hogy
Rámosolyog más.

Aki szeret-szeresd!
S öleld meg naponta,
Mert könnyen lehet, hogy
Megöleli más.

És akkor, hidd el,
Nem ő a hibás!

- Ezt a szál gyertyát, melyet közösen gyújtottatok meg, én emlékül átadom, hogy még nagyon sok házassági évfordulón ott legyen az ünnepi asztal díszeként. Ha minden alkalommal egy ilyen picit fog égni, akkor ott díszeleghet akár az ezüst és az aranylakodalmatokon is. Gratulálok nektek! És most koccintsunk az ünnepi pezsgővel az ifjú házaspár tiszteletére!
Emmával, Petivel és Attilával felálltunk a székekről és odaléptünk az asztalhoz. Az anyakönyvvezető tálcán elénk tartotta a pezsgőt, hogy vegyük le róla magunknak. Emmáénak a talpán a megbeszéltek szerint egy fehér szalag volt, ami azonnal vissza is hullott a tálcára, amikor Emma felemelte a poharat. Azt hittem, hogy nem tud már újabbal meglepni Janka. Frappáns ötletei voltak, amivel a szertartás gördülékenységét biztosította.
Mind elvettük a poharakat és koccintottunk. Ezután letettük őket, és a megbeszéltek szerint kézen fogva, Attilával és Petivel a nyomunkban elindultunk ki az ajtó felé. Hallottam, hogy a vőfély a tömeghez szólt és megkérte a vendégeket, hogy kövessenek minket, mert átvonulunk a kápolnába, ahol megtartjuk az egyházi esküvőt is.

47. fejezet

Miután lesétáltunk a várból az udvarra, Timi hozzánk lépett és segített Emmának felvenni a boleróját. Ezután a vőfély vezetésével előre ment a násznép. Mikor mindenki helyet foglalt Janka lépett ki a templomból a pappal. Őket követték a koszorúslányok, akiket Janka beállított a megfelelő sorrendbe. Janka beküldte Timit a templomba, ezután pedig intett bent valakinek, amire is elindult a zene.
- A menetrendet tudjátok. Minden rendben lesz, ne izguljatok - fordult felénk Janka mosolyogva, majd belépett a templomba és intett a papnak, hogy elindulhat.
Miért izgulnék? Már minden rendben van, Emma a feleségem, és ennél boldogabb már nem is lehetnék. Még egy szertartás vár ránk, ami ugyanolyan csodás lesz, mint az előző.
Mély levegőt vettem és mosolyogva néztem be a kápolnába. A pap szép lassan besétált a templomba és elfoglalta a helyét. Ezután a koszorúslányoknak is intett Janka, hogy elindulhatnak.
Emmával beálltunk az ajtóba és figyeltük a koszorúslányokat, akik fehér rózsaszirmokat szórtak a szőnyegre, ami az oltár elé vezetett. Elmosolyodtam és Emmára néztem, aki csillogó szemekkel nézte a kislányokat. Köztük volt a keresztlányom is, akit Emma már nagyon jól megismerhetett és megszeretett. Dia vidáman mosolygott és szórta szanaszét a kosarából a virágokat a többiekkel együtt. Mind lassan vonultak a kápolnában, de így is hamar a helyükre értek. Leültek az első sorban, amire én nagy levegőt vettem. Emma belém karolt és vártunk. Vártunk, hogy felcsendüljön Wagner Nászindulója. Mikor az ismerős dallamok a fülemben csengtek vissza elmosolyodtam, Emmára néztem és miután mosolyogva bólintott, elindultunk.
Rövid volt az út, de mégis egy örökkévalóság volt, míg odaértünk a pap elé. A csillogó szempárok, amik az utunkon kísértek, megnyugvással töltöttek el. Már nem voltam annyira ideges és a rosszullétem is elmúlt. Emma már a feleségem volt, és az egyházi szertartás csak a ráadás volt. Ebben a pillanatban döbbentem rá, hogy valamit elrontottunk. Éreztem, hogy elfehéredek, de próbáltam összeszedni magam és arra koncentrálni, hogy mosolyogva odaérjünk az oltár elé. Mikor ez végre megtörtént, mosolyogva egymás felé fordultunk úgy, hogy a pappal együtt egy háromszöget alkottunk. Óvatosan megfogtam Emma jobb kezét, és észrevétlen lehúztam róla a jegygyűrűt. Egy pillanatra összeakadt a tekintetünk, és láttam, hogy hirtelen nem érti, hogy miért teszem ezt. Nekem is annyira fájt ez a mozdulat, mint neki. De aztán bólintott, mert rájött ő is, hogy erről bizony megfeledkeztünk. Lehúztam a gyűrűt az én kezemről is, majd odanyújtottam a papnak, aki letette őket az asztalon egy kis tálcára. Úgy láttam, hogy nem okozott fennakadást ez a kis malőr, így amint elhallgatott a zene, a pap el is kezdte a szertartást.
- Az Atya, a Fiú és Szentlélek nevében, a mi Urunk, Jézus Krisztus kegyelme, az Atyaisten szeretete és a Szentlélek egyesítő ereje legyen mindnyájatokkal!
- Ámen - zengtük utána kórusban a násznéppel.
- Könyörögjünk - folytatta tovább a pap, de közben pár másodpercre elhallgatott. - Istenünk, te a hitvesi köteléknek szent és fenséges értelmet adtál. Azt akartad, hogy a házassági szövetség Krisztusnak és az ő egyházának szent kapcsolatát jelezze. Add meg, kérünk, szolgáidnak, hogy amit hitükkel elfogadnak, az életükkel váltsák valóra. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten, mindörökkön-örökké.
- Ámen - zengtük utána újra.
Ezután a pap a Bibliából olvasott fel néhány igét és szentleckét. Nehezen tudtam követni azt, amit mondott, mert kezdtem újra rosszul lenni. Nem értettem miért, de úgy tűnik, hogy maga az a gondolat, hogy Isten előtt is feleségül jön hozzám Emma, túlzott boldogsággal töltött el. Ezen már meg sem lepődtem, elmosolyodtam magamban, majd próbáltam koncentrálni a pap szavaira. Magukkal ragadtak és csak akkor tértem magamhoz, amikor megszólított minket.
- Kedves jegyespár! Eljöttetek ide a templomba, hogy az Úr megpecsételje és megszentelje szívetek szeretetét az egyházának szolgája és a hívek közösségének színe előtt. Krisztus Urunk bőséges áldását adja erre a szeretetre. A házasság szentsége őszinte szándékot kíván tőletek. Feleljetek ezért az Egyház kérdéseire!
- Németh Dávid, megfontoltad-e Isten előtt szándékodat, és szabad elhatározásból jöttél-e ide, hogy házasságot köss? - kérdezte tőlem a pap.
- Igen! - feleltem határozottan.
- Ígéred-e, hogy leendő feleségedet tiszteled és szereted, amíg a halál el nem választ benneteket egymástól?
- Ígérem!
- Elfogadod-e a gyermekeket, akikkel Isten megajándékoz benneteket?
- Elfogadom!
- Ígéred-e, hogy Krisztusnak és az ő egyházának törvényei szerint neveled őket?
- Ígérem!
- Dunai Emma, megfontoltad-e Isten előtt szándékodat, és szabad elhatározásból jöttél-e ide, hogy házasságot köss?
- Igen! - mondta Emma magabiztosan.
- Ígéred-e, hogy leendő férjedet tiszteled és szereted, amíg a halál el nem választ benneteket egymástól?
- Ígérem!
- Elfogadod-e a gyermekeket, akikkel Isten megajándékoz benneteket?
- Elfogadom!
- Ígéred-e, hogy Krisztusnak és az ő egyházának törvényei szerint neveled őket?
- Ígérem!
- Kedves jegyespár! Most következik az a szent pillanat, amikor ünnepélyesen kinyilvánítjátok, hogy egymásnak házastársai akartok lenni. Forduljatok egymás felé. Fogjátok meg egymás kezét, és én egybefonódott kezeteket átkötöm stólával annak jeléül, hogy házasságotok Isten előtt felbonthatatlan lesz.
Úgy tettünk, ahogy a pap kérte. Ő közelebb lépett hozzánk és a stólával átkötötte a kezünket, majd hátrébb lépett és folytatta.
- Németh Dávid, nyilatkozzál Isten és az Anyaszentegyház színe előtt, akarod-e a jelenlevő Dunai Emmát feleségül venni?
- Akarom!
- Mondd tehát utánam: Dunai Emma, Isten szent színe előtt feleségül veszlek.
- Dunai Emma, Isten szent színe előtt feleségül veszlek - ismételtem a pap után a szöveget, és közben újra kicsordultak a könnyeim, pontosan akkor, amikor Emmáé is.
- Dunai Emma, nyilatkozzál Isten és az Anyaszentegyház színe előtt, akarsz-e a jelenlevő Németh Dávidhoz feleségül menni?
- Akarok! - felelte Emma elcsukló hangon. A könnyei sűrűn záporoztak, de eközben is mosolyogtunk egymásra.
- Mondd tehát utánam: Németh Dávid, Isten szent színe előtt feleségül megyek hozzád.
- Németh Dávid, Isten szent színe előtt feleségül megyek hozzád - ismételte Emma a pap után.
- Most megkötött házasságotokat az Egyház nevében érvényesnek nyilvánítom, és megáldom az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében.
- Ámen - zengtük utána a násznéppel együtt.
- Ti pedig, testvéreim, akik itt jelen vagytok, legyetek tanúi e szent szövetség megkötésének, amely Krisztus Urunk szavai szerint felbonthatatlan: "Amit Isten egybekötött, ember szét ne válassza!" Most pedig, ősi magyar szokás szerit, esküvel is erősítsétek meg azt, amit az imént egymásnak ígértetek! Tegyétek ujjatokat a feszületre, és mondjátok el az eskütöket! Először a férjet kérem erre.
A pap közelebb lépett hozzánk és elénk tartotta a feszületet, amit mindketten megérintettünk.
Mély levegőt vettem, Emma szemébe néztem, és könnyes szemmel elmondtam az eskümet.
- Isten engem úgy segéljen, Nagyasszonyunk a boldogságos Szűz Mária és Istennek minden szentjei, hogy téged Dunai Emma szeretlek. Szeretetből veszlek feleségül Isten rendelése és az Anyaszentegyház törvénye szerint. Téged el nem hagylak, holtomiglan-holtodiglan semmiféle bajban. Isten engem úgy segéljen!
Emma könnyei tovább folytak, de végül ő is megszólalt és elmondta az esküjét.
- Isten engem úgy segéljen, Nagyasszonyunk a boldogságos Szűz Mária és Istennek minden szentjei, hogy téged Németh Dávid szeretlek. Szeretetből megyek hozzád feleségül Isten rendelése és az Anyaszentegyház törvénye szerint. Téged el nem hagylak, holtomiglan-holtodiglan semmiféle bajban. Isten engem úgy segéljen!
Ezután a pap elvitte tőlünk a feszületet, levette a stólát és megfogta a tálcát, amin a gyűrűink voltak.
- Áldd meg Istenünk ezeket a gyűrűket, hogy az új házastársakat mindig emlékeztessék kölcsönös szeretetükre és hűségükre, Krisztus, a mi Urunk által!
- Ámen - mondtuk mind.
- Csókoljátok meg a hűség gyűrűjét, húzzátok egymás ujjára és ismételjétek utánam a szöveget.
Elvettem a tálcáról Emma gyűrűjét, megcsókoltam majd újra felhúztam az ujjára, és a szemébe néztem.
- Emma, viseld ezt a gyűrűt szeretetem és hűségem jeléül. Az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében! - mondta a pap.
- Emma, viseld ezt a gyűrűt szeretetem és hűségem jeléül. Az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében - ismételtem a pap után meghatottan.
Ezután Emma is elvette a tálcáról a gyűrűmet, megcsókolta, majd a szemembe nézve az ujjamra húzta.
- Dávid, viseld ezt a gyűrűt szeretetem és hűségem jeléül. Az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében! - mondta a pap.
- Dávid, viseld ezt a gyűrűt szeretetem és hűségem jeléül. Az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében! - ismételte el Emma is a pap szavait.
A pap letette az asztalra a tálcát, majd imára szólított fel minket. Mind lehajtottuk a fejünket és végighallgattuk a szavait. Miután véget ért az ima, újra megszólított minket.
- Most, kedves testvéreim, kérve kérjük Urunkat, hogy árassza jóságosan áldását azokra, akiket most összeköt ez a szent szövetség szeretetben, hogy egy szív és egy lélek legyenek! Istenünk, nézz kegyesen szolgálódra, aki oltalmazó áldásodat kéri a házasélet küszöbén. Uram kérjük, hogy ezek a szolgáid mindig a hit és parancsaid útján járjanak, és a házastársi hűséget őrizve az erkölcsi tisztaságnak példái legyenek. Az evangéliumból merített erővel mindenki előtt tanúságot tegyenek Krisztusról, bizonyuljanak erényes szülőknek! Az életük legyen hosszú és boldog, és a szentek társasságába jussanak a mennybe, Krisztus, a mi Urunk által.
- Istenünk, az örök Atya, őrizzen meg benneteket egyetértésben és kölcsönös szeretetben, hogy Krisztus békéje töltse el lelketeket, és otthonotokban mindig megmaradjon!
- Ámen! - zengte az egész templom.
- Legyetek áldottak gyermekeitekben és találjatok az életben őszinte jó barátokra és éljetek minden emberrel igaz békességben!
- Ámen!
- Isten szeretetéről tanúskodjatok a világban, hogy a szenvedők és a szegények, akikhez jók voltatok, egykor hálásan fogadjanak majd Isten örök hajlékában!
- Ámen!
- És titeket, mindnyájatokat, akik itt együtt vagytok, áldjon meg a mindenható Isten: az Atya, a Fiú és a Szentlélek!
- Ámen!
Ezután felcsendült Mendelssohn Nászindulója, mire mi Emmával hátat fordítottunk a papnak, Emma belém karolt és elindultunk ki a kápolnából. A násznép felállt és tapsoltak, miközben mi kivonultunk. Minket követett a pap, majd Attila és Peti, a szüleink és végül az egész vendégsereg.
A templom bejárata mellett álltunk meg, ahol sorban kifelé jövet mindenki gratulált nekünk. Mikor az utolsó vendégek is köszöntöttek minket, Janka kérésére beálltunk egy csoportképre. Teljesen váratlanul ért, hogy hirtelen két oldalról rizs zúdult ránk. Erre nem is számítottam. Timi és Janka volt a bűnös, a tömeg két oldalára állva szórták ránk a rizst, mindenkit beterítve ezzel.
- Most kérek minden eladósorban lévő nőt és leányt, hogy álljanak a kápolna elé, mert a menyasszony szeretné eldobni a csokrát - zengte be a vőfély szava a halk morajt.
Sokan felnevettek, de végül mindenki követte az utasításokat. Döbbenten néztem, hogy Janka és Timi nem álltak be a többi lány mellé.
- Timi, Janka, nektek is a sorban a helyetek, ezt nem ússzátok meg - kiabáltam oda nekik, mire a tömeg hangosan felnevetett.
- Mindketten elmosolyodtak, de végül beálltak Emma mögé a többi lányhoz. Emma rám nézett, én pedig bólintottam, hogy dobhatja a csokrot.
Nem lepődtem meg azon, hogy kinek a kezében landolt a csokor. Mosolyogva Attilára néztem, aki csak egy szemforgatással válaszolt arra a tényre, hogy a csokor bizony Timi kezében volt.

48. fejezet

A tömeggel együtt visszamentünk a várba és Janka vezetésével beléptünk a különterembe, ahol a lagzi és a vacsora várt minket. Hát mit ne mondjak, Janka kitett magáért. Amint beléptünk, a zenekar azonnal rákezdett. Áldottam az eget, hogy Janka nem kezdőket és haknisokat hívott.
Amint beljebb léptünk körülnéztem, és láttam, hogy az asztalok gyönyörűen fel vannak díszítve. Hófehér abroszok, barack színű díszek, és ugyanilyen színben rózsák pompáztak mindenhol. Minden harmonizált. Ekkor döbbentem rá, hogy ugyanezekből a virágokból állt Emma csokra és az én kitűzőm is. Olyan apró részletek voltak ezek, amiket alig vett észre az ember, de mégis külön odafigyelést és szervezést igényeltek. Ahogy a mi asztalunkhoz sétáltunk Emmával észrevettem, hogy a szalvéták is barack színűek. Minden asztalon egy-egy gyertya égett, ami még jobban fokozta a hangulatot.
Mindenki elfoglalta a helyét, amikor is a vőfély odalépett a zenekarhoz, és amint az énekesnő befejezte a dalt, a mikrofonért nyúlt.
- Isten hozta a násznépet és az ifjú párt! Ne üljenek le kedveseim - mondta szemrehányóan és mosolyogva a vőfély. - Ez nem iszap verseny. Ki ül le hamarabb? Nem, nem. Most az ifjú pár felpattan és megmutatja nekünk, hogy milyen remek hangulat is vár ránk az este folyamán.
Mindenki elmosolyodott és most, hogy jobban megnéztem a vőfélyt, rájöttem, hogy ismerem valahonnan. Valószínűleg Janka egy profit hívott meg és talán találkoztam már vele.
Nem volt időm tovább gondolkodni, megfogtam Emma kezét, felálltunk és elindultunk a táncparkett felé. Janka odalépett a zenekarhoz és elmondta nekik, hogy mi is következik most. Hát igen, a nyitótáncunk jön.
- Menni fog? - kérdezte tőlem Emma, miközben a tánctér felé lépkedtünk.
- Persze. Eleget gyakoroltunk az elmúlt hónapban, és a lábam is már bírni fogja. Ne aggódj Emma, az esküvőnkön táncolni fogunk.
Emma nem felelt, csak elmosolyodott és szembe fordult velem, mert megérkeztünk a helyünkre. Elkaptam Janka tekintetét, biccentettem neki, mire ő szólt a zenekarnak, hogy kezdhetik.
Az énekesnő hangja gyönyörű volt, és igazán magával ragadott a tánc. Már jól ment minden lépés, de éreztem, hogy a lábam nem olyan még, mint régen volt. Igaza volt az orvosnak, még kell pár hónap, amíg teljesen felépülök.
Annyira romantikus volt, ahogy Emmával forogtunk a táncparkett közepén, és közben bécsi keringőztünk erre a gyönyörű dalra… All I Need… Kísértetiesen ugyanúgy énekelte az énekesnő a dalt, mint az eredeti előadó.
Teljesen magával ragadott a dal, és alig vettem észre, hogy a végéhez értünk. De a táncunk java még csak most kezdődött. Az énekesnő mellett most egy másik férfi is énekelni kezdett, mi pedig elkezdtük a showt. You Can Leave Your Hat On… Igen, igen, vetkőzés jön. Emmával elnevettük magunkat, elengedtük egymást, és míg én egy enyhe sztriptízt mutattam be a násznépnek a zakóm levételével, Emma levette a boleróját. Letettük őket a legközelebbi székre, majd visszamentünk a helyünkre és a dal ritmusára nevetve táncoltunk tovább. A közönség továbbra is kitartóan tapsolt és velünk együtt nevettek. A szám lassan véget ért, de az őrület tovább fokozódott. Mindenki felujjongott és nevetett, amikor a zenekar a Macarena-ba kezdett bele. Mi tovább szórakoztunk a tánctéren, egészen addig, míg a Dirty Dancing-re nem váltott a zenekar. Úgy éreztük, hogy ezt nem hagyhatjuk ki a repertoárból. Annyira elcsépelt, de mégis olyan szórakoztató. Persze azt sem szabad elfelejteni, hogy mennyire szenvedélyes dal. Hát mit ne mondjak, a mi táncunk is az volt. Emma olyan szenvedélyesen simult hozzám, hogy legszívesebben most rögtön a nászéjszakára tértem volna. De nem lehet, az este még csak most kezdődik, és mindennek megvan a maga helye és ideje.
A tüzes ritmusok után újabb bolondos dalba kezdtünk. Ezúttal a Cotton Eye Joe-ra tanult koreográfiát adtuk elő, amire a taps egyre hangosabb lett és a nevetések sem hagytak alább. Ezt csak fokozta, amikor az utolsó dalunkhoz értünk, a Thrillerhez. Jackson dala örök, és úgy tűnik ez most is hatásos volt. Végigtáncoltuk Emmával a dalt, és amikor véget ért, meghajoltunk. Én már indultam is volna a zenekarhoz, amikor Dani melléjük lépett és intett nekem, hogy álljak meg. Nem értettem, hogy mi történt. Janka tudja, hogy mit terveztem, de ezek szerint elfelejtette. Összeakadt Jankával a tekintetünk, de ő csak elmosolyodott, amiből arra következtettem, hogy nem felejtette el, amit kértem tőle. Viszont valamivel keresztülhúzta a terveimet.
Dani odasétált a zenekarhoz és magához vette a mikrofont.
- Vissza a tánctérre Dávid - mondta nevetve Dani. - Még nincs vége.
A násznép hangosan felnevetett, mire Dani közel hajolt a zenekarhoz és súgott nekik valamit.
- Mit tervezel? - szóltam oda neki hangosan.
- Semmi olyat, amit tudnod kellene - felelte Dani nevetve, mire is a zenekar elkezdte a dalt. - Tessék szépen táncikálni, ez a ti estétek. Ez pedig az én ajándékom nektek.
Mosolyogva megcsóváltam a fejem, majd széles vigyor terült el az arcomon, amikor felismertem a dalt. Gyönyörű szerelmes dal, amit Danitól korábban már mind hallhattunk. When You Say Nothing At All… Mennyire igaz a szövege és milyen magával ragadó! Megfogtam Emma kezét, a derekára tettem a kezem és lassan elkezdtünk táncolni a lágy dallamra. Ő szorosan hozzám bújt és csillogó szemekkel nézett rám.
- Te sem tudtad? - kérdezte halkan Emma.
- Nem, ebbe engem sem avattak be - feleltem mosolyogva.
- Ebbe? - kérdezte Emma kíváncsian. - Van még más egyéb is, amiről nem tudok?
- Nem tudom mire célzol - feleltem ártatlanul és igyekeztem a jó ügy érdekében minden színészi tehetségem bevetni.
- Tudom, hogy jó színész vagy Dávid, de én nagyon jól ismerlek téged - felelte mosolyogva Emma, mire én az égbe emeletem a tekintetem.
- Hidd el, ez az este tökéletesen fog sikerülni, nincs miért aggódnod.
- Ha te mondod, elhiszem - felelte mosolyogva, majd tovább táncoltunk Dani kristálytisztán csengő hangjára. Hallottam a hangján a meghatottságot, ami rám is rám ragadt. Nagyon jól esett tőle ez a gesztus. Tökéletes és felejthetetlen ajándék.
Mikor véget ért a dal, elengedtük egymást Emmával és a násznéppel együtt megtapsoltuk Danit. A zenekar felé fordultam, de mire elindultam volna, Dani már előttem állt és mosolyogva a kezembe adta a mikrofont.
- Bocsi, ez volt a helyes sorrend - mondta vigyorogva, és még mielőtt hátat fordított volna nekünk, elkaptam őt és magamhoz öleltem.
- Köszönjük - mondtam neki hálásan.
- Majd holnap reggel kifizeted - mondta nevetve, mire én is felnevettem, de büntetésképpen jól hátba veregettem. Végül elengedtem őt, mire Emmát is megölelte.
- Köszönjük Dani - mondta Emma meghatódva.
- Szívesen - felelte vigyorogva Dani, majd felém fordult. - Te jössz!
Emma értetlenül nézett rám, de én nem feleltem, csak elmosolyodtam és megfogtam a kezét. Magamhoz húztam, majd átöleltem a derekát. Egy pillanatra a zenekarra néztem, biccentettem nekik, mire ők elkezdték a dalt játszani, amit kértem tőlük. Újra Emmára emeltem a tekintetem és úgy döntöttem, hogy ideje válaszolnom a ki nem mondott kérdésére. A mikrofont a számhoz emeltem és úgy szólaltam meg.
- Ez most az én meglepetésem neked Emma. Tudom, hogy ezt a dalt nagyon szereted, akárcsak én. Nem csak azért, mert gyönyörű dal és a sajátom, hanem mert rólunk szól.
Ahogy Emmára néztem újra az a csillogás fogadta a tekintetem, amit annyira szeretek. A könnyek is ott ültek már a szemeiben, és a meghatódottság miatt nem felelt semmit sem, csak némán és mosolyogva nézett fel rám. Finoman megfogtam a kezét, elkezdtünk ringani a dallamra és közben elkezdtem énekelni. Most mintha minden egyes szót neki énekeltem volna. Teljesen átéreztem azt, hogy mi is az, amit a szerelmen kívül Emma ad nekem. Otthon, család, szeretet és biztonság. Ő mindig ott lesz nekem, mindig a támaszom lesz, akárcsak én neki. A dal nem feltétlen tartozott a legszebb romantikus dalok közé, de mégis most tökéletes volt. A lágy dallam, a refrén, a szenvedély, ami belőle áradt és az, hogy mennyire fontos nekünk ez a dal, tökéletessé tette az alkalomhoz.
Lágyan ringtunk a ritmusra és közben már-már sírva énekeltem. De ez most egyáltalán nem tudott érdekelni. Azt hiszem, hogy a miatt a képtelen gondolat miatt akartam ezt az egészet, hogy most először, mint Emma férje, így mondjam ki nyíltan, hogy mennyire fontos nekem. Hogy az egész világ tudtára adjam ezzel, hogy mérhetetlenül szeretem őt, Vandát és a pici babákat, akiket most a szíve alatt hord.
Ahogy véget ért a dal, a szívdobbanás hangjakor a kezem a szívemre tettem és mélyen Emma szemébe néztem.
- Szeretlek - suttogtam neki olyan halkan, hogy csak ő hallhatta.
- Én is szeretlek Dávid - mondta a könnyei közt meghatottan, majd közel hajolt hozzám és megcsókolt. Én azonnal átöleltem őt és a násznép tapsvihara közben talán percekig csókolóztunk tovább. Észre sem vettem, hogy újra felcsendült egy dal, és szép lassan megtelt körülöttünk a tánctér emberekkel. Mi is elkezdtünk lágyan ringani a zenére, de a csókunkat ezután sem hagytuk abba. Azt hiszem, hogy most képes lettem volna egész éjjel csak Emmával táncolni és csókolózni pontosan úgy, mint a legelső éjszakánkon. Ma is egy bizonyos legelső éjszaka vár ránk, de ez más lesz, mint az első volt. De abban már most is biztos voltam, hogy felejthetetlen lesz ez is.

49. fejezet

Fogalmam sincs, hogy mennyi idő után tértünk magunkhoz Emmával. Míg csókolóztunk lassú és gyors számok is felcsendültek, de minket egyik sem tudott megzavarni. A násznép java körülöttünk táncolt és láthatólag jól érezte magát. Mikor véget ért a dal, a vőfély újra magához vette a mikrofont.
- Kedves násznép! Ideje helyett foglalnunk, mert a konyhafőnök paprikás hangulatban van. A vacsora készen áll és már csak arra vár, hogy elfogyasszuk - mondta komoly hangon a vőfély, de mi mind csak nevettünk rajta. Igazán jól értette a dolgát, és mosolyt csalt az arcunkra.
Végül mind helyet foglaltunk és jóízűt nevettünk, amikor a vőfély a kísérőszövegével behozta az első tál levest és elénk tette. A szokás szerint, Emma megfogta a tányérom, hogy merjen bele levest, de mindketten majd megfulladtunk a nevetéstől, amikor észrevettük, hogy a merőkanál lyukas. A vendégek is velünk együtt nevettek. Mikor a hangzavar elült, a vőfély mosolyogva mellénk lépett és Emma kezébe adott egy hibátlan merőkanalat. Mindketten elmosolyodtunk, majd miután Emma teleszedte a tányéromat, én is ugyanígy tettem az övével.
Viszonylag csend ült a teremre, mert mindenki evett. A második és harmadik fogás elfogyasztása után a desszerteket is jóízűen ettük mind.
Ahogy a vacsora szép lassan a végéhez ért, a zenekar is folytatta. Én kézen fogtam Emmát és azonnal a táncparkett felé húztam.
- Dávid, ezt most nem kellene - mondta elgyötört hangon, mire én ijedten fordultam meg és néztem rá.
- Rosszul vagy? - kérdeztem aggódva.
- Igen - felelte elsápadtan. Egy pillanatra meg is ingott, mire én azonnal átöleltem őt. Pont időben tettem ezt, mert a következő pillanatban elájult. Én ijedten kaptam ölbe és a legközelebbi székhez léptem vele. Óvatosan letettem rá és megfogtam őt, hogy ne essen le. A lábam miatt még képtelen lettem volna hosszú ideig biztonságosan a karomban tartani. Pillanatok alatt körülvett minket az ijedt tömeg, és egymást túlharsogva kérdezték tőlem, hogy mi a baj és mi történt.
- Levegőt! Hagyjatok neki levegőt - mondtam idegesen, mire is a tömeg hátrébb lépett.
- Mi történt? - hajolt le mellém Peti és megfogta Emma derekát, mert majdnem lecsúszott a székről.
- Egyszer csak összeesett. Azt mondta, hogy nincs jól és a következő pillanatban elájult - mondtam idegesen és közben végigsimítottam Emma arcát. Még mindig nem tért magához és egyáltalán nem úgy tűnt, hogy ez a közeljövőben meg fog történni.
- Vannak ágyak egyes szobákban, gyertek, hozzátok ki oda őt. Jobb lesz, ha most lefektetjük - hallottam magam mögül Janka aggódó szavait.
- Én pedig hívom az orvost - tette hozzá Timi is, aki ezek szerint már szintén mellettünk volt.
Peti óvatosan ölbe kapta Emmát, és Jankát követve elindultunk ki a teremből. A vendégek aggódva figyeltek minket, de most ez egy cseppet sem tudott érdekelni. Emmáért aggódtam és féltettem őt. Talán túl sokat idegeskedett ma… Az izgulás nem tesz jót neki… Talán mégse állapotosan kellett volna összeházasodnunk… Ha emiatt bármi baja lesz neki, vagy a piciknek, azt egyikünk se fogja megbocsátani magának.
Idegesen követtem Petiéket és amint beértünk egy szobába, és Peti lefektette Emmát az ágyra én azonnal mellé léptem. Óvatosan leültem az ágy szélére, és elkezdtem Emma arcát simogatni. A könnyeim utat törtek maguknak, miközben egyre jobban rettegtem attól, hogy valami nagy baj történt.
- Peti, hoznál egy nedves ruhát, amivel megtörölhetjük Emma arcát? Hátha az segít - mondta halkan Janka, majd aggódva Emma fölé hajolt.
Hallottam, amint Peti sietve kilép a szobából, de fel sem néztem rá, vagy Jankára. Csak Emmát néztem a könnyeim mögül és aggódva fürkésztem őt.
- Van egy ötletem - mondta hirtelen Janka. - Ültesd fel Emmát és tartsd meg kérlek.
Nem értettem, hogy mit akarhat Janka, de úgy tettem, ahogy kérte. Óvatosan felültettem Emmát, és megtartottam őt, amíg Janka kifűzte Emma ruháját. Egy pillanatra a szívem is elfelejtett dobbanni, amikor rájöttem, hogy miért csinálta ezt Janka. Létezhet az, hogy túl szoros volt a ruhája? Nem, nem, Istenem, add, hogy ne ez legyen! Hirtelen olyan düh söpört végig rajtam, hogy még az Emmát tartó kezeim is beleremegtek.
- Visszafektetheted - mondta Janka halkan.
- Mondd, hogy nem húztátok meg rajta szorosan a ruhát! - szűrtem idegesen a fogaim között.
- Micsoda? - nézett rám döbbenten Janka. - Dehogyis Dávid, miket beszélsz! Emma állapotos, ha akarta volna se engedtük volna meg neki. Nem ezért ájult el.
Hirtelen kivágódott az ajtó, de én oda se néztem, mert tudtam, hogy Peti tért vissza. Azonnal Janka kezébe nyomta a nedves ruhát és aggódva figyelte Emmát.
- Timivel összefutottam kint. Azt mondta neki az orvos, hogy tíz perc múlva itt lesz.
Peti nyugtatásnak szánta ezeket a szavakat, de valahogy egyikünkre se tudtak így hatni. Itt voltunk az esküvőnkön, minden szép és jó volt, de most Emma ájultan fekszik előttem… Mi történt? És egyáltalán miért? Mi a baj? Istenem, add, hogy ne legyen semmi bajuk…
A fejem az arcomba temettem, és engedtem, hogy a könnyeim a tenyeremen át, lefolyjanak a ruhámra. A kétségbeesésem egyre csak nőtt, és nem akart egy cseppet sem múlni.
Hirtelen hallottam, hogy Emma mély levegőt vesz, mire is azonnal felkaptam a fejem és aggódva néztem rá.
- Emma! - szólaltam meg sírva. - Mi történt? Mid fáj? Hogy segítsek?
- Csak rosszul lettem - felelte erőtlenül és közben lassan felült az ágyon. - Minden olyan hirtelen jött. Azt hiszem rég ettem és most túl sok volt a vacsora. Nem is esett jól és… - hirtelen az arca elfehéredett és a szája elé kapta a kezét. Könyörgően nézett Jankára, aki gyorsan reagált. Az ágy melletti kis asztalon egy üvegtál volt, tele bonbonokkal. Janka egy pillanat alatt kiborított őket és Emma elé tartotta a tálat, aki pontosan eddig a pillanatig bírta magában tartani a vacsorát. Én átvettem Jankától a tálat, míg ő megfogta Emma haját és a fátylat. Hallottam amint Peti idegesen elkezd mögöttem toporogni, ami most nagyon zavaró volt. Tudtam, hogy ő is aggódik a nővéréért, de ezzel egyáltalán nem segít neki.
- Peti, menj és szólj Timinek, hogy azonnal kísérje fel ide az orvost, amint megjött - mondtam neki halkan.
- Rendben - mondta Peti látszólag megkönnyebbülten és magunkra hagyott minket.
Emma kiadta magából a vacsora minden fogását, ami nagyon aggasztott. Ennie kell és szüksége van energiára neki is és a babáknak is.
- Köszönöm - mondta Emma elgyötörten, mikor végre levegőhöz jutott és végzett. - Janka, kikísérnél a mosdóba?
- Nem Emma, amíg nem látott az orvos, jobb lesz, ha itt maradsz - mondta ellentmondást nem tűrően Janka.
- Jól vagyok, higgyétek el. Ez csak a szokásos terhességi rosszullét. Vandával is nem egyszer ájultam el - mondta magabiztosan Emma, amivel csak azt érte el, hogy még jobban aggódni kezdtem. Újra elöntött a bűntudat, hogy amikor Vandával volt állapotos, egyedül kellett lennie.
- Megnyugodnánk, ha az orvos megvizsgálna, és ő maga mondaná ezt - szólaltam meg halkan és szinte könyörgően, mire is Emma megadóan bólintott.
- Rendben, én most kimegyek és hozok be vizet, hogy rendbe szedd magad - mondta Janka, majd a tállal együtt gyorsan kiviharzott a szobából.
Emma megfogta a kezem és bűnbánóan rám nézett.
- Ne haragudj - suttogta maga elé halkan.
Ne haragudjak? De hát miért? Értetlenül néztem rá, mire ő lesütötte a szemét és folytatta.
- Sajnálom, hogy tönkretettem ezt a szép napot - mondta elfúló hangon.
- Mi? - kérdeztem döbbenten. Alig bírtam felfogni a szavai jelentését. Ő nem tehet semmiről! Aki felelős ezért az egészért, az egyedül én vagyok! - Miket beszélsz Emma? Te nem tehetsz semmiről. Egyedül én vagyok a hibás azért, mert ez történt - mondtam dühösen, és legszívesebben azt kívántam volna, hogy valaki most azonnal büntessen meg azért, mert ilyen helyzetbe sodortam a családom.
- Miért lennél te a felelős? - kérdezte Emma értetlenül.
- Mert voltam olyan ostoba, hogy beleegyeztem, hogy állapotosan gyere hozzám. Bele se gondoltam, hogy ez mennyi stresszel járhat és ezzel veszélybe sodorlak téged és a piciket. Még egy napja sem vagyok férj, de máris megbuktam - mondtam keserűen és dühösen, majd újra a kezembe temettem az arcom.
- Dávid, dehogy! - ellenkezett Emma. - Hidd el, nem ezért ájultam el. Az ikerterhesség jobban megviseli a szervezetet, ezért lettem rosszul. Kérlek, ne ostorozd magad. Már jól vagyok és nem lesz semmi baj. Kérlek, bízz bennem!
Emma finoman megérintette az arcom és az állam alá csúsztatta a kezét, hogy nézzek fel rá.
- Kérlek - suttogta könyörgően a könnyeivel a szemében.
Lehunytam a szemem, hogy a könnyeim kicsorduljanak a szememből, majd megadóan bólintottam. Emma közelebb jött hozzám és átölelt. Én, mint egy kisgyerek a vállára hajtottam a fejem és sírtam tovább.
- Nem bírnám elviselni, ha bármi bajotok lenne… Sose bocsátanám meg magamnak - mondtam elcsukló hangon, miközben a könnyeim tovább folytak.
- Tudom Dávid. Nem lesz bajunk, ígérem. Kérlek, nyugodj meg. Ez a mi napunk. Már jobban vagyok és miután látott az orvos és megnyugtatott titeket, vissza is mehetünk a vendégekhez.
- Micsoda? - kaptam fel hírtelen a fejem és néztem rá. - Neked pihenned kell most.
- Jól vagyok és most arra van szükségem, hogy a szeretteinkkel ünnepeljünk - mondta magabiztosan és ekkor döbbentem rá, hogy vesztettem. Ha valamit a fejébe vesz, akkor azt végig fogja csinálni. Ismerem már őt, és tudom, hogy nagyon makacs is tud lennie. De bíztam benne, és abban, hogy a babák érdekében nem hazudna. Tudtam jól, hogy az elsők ők számára, és ha miattuk le kellene mondanunk az est további részét, akkor megtenné. Ezek szerint tényleg jobban van.
- Rendben - feleltem megadóan. - De ha bármi baj van, azonnal szólsz és vége. Megegyeztünk? - kérdeztem szigorúan, mire ő elmosolyodott.
- Igen - felelte mosolyogva, mire én is megengedtem magamnak egy felszabadult sóhajt.

50. fejezet

Azonnal fellélegeztem, amikor nyílt az ajtó és Timi végre megérkezett az orvossal.
- Jó estét doktor úr! - léptem oda hozzá azonnal. - Nagyon köszönjük, hogy ilyen hamar eljött. Németh Dávid vagyok.
- Prónai László. Jó estét önöknek is! Jöttem, amint tudta. Miben segíthetek?
- Jó estét doktor úr! - köszönt Emma is az orvosnak. - Nagyon aggódnak értem, mert nemrég elájultam és kihánytam mindent. Mondtam nekik, hogy ez 18 hetes terhesen, ikrekkel szinte természetes, de addig nem fognak megnyugodni, míg ezt ön is meg nem megerősíti.
- Valóban, ennyi idős terhesen ez előfordul, de előbb megvizsgálom, és majd utána kiderül, hogy minden rendben van-e. Magunkra hagynának minket?
- Persze - mondtuk kórusban Timivel, majd nehezen elindultam vele az ajtó irányába és fájó szívvel, de magára hagytuk Emmát.
- Ne aggódj Dávid, minden rendben lesz. A vendégeket megnyugtattam és türelmesen várják a híreket. Most Dani foglalkozik velük. Vanda pedig elálmosodott, így a bébiszitter lefektette aludni - mondta Timi és közben a kezét a vállamra tette. Én nagyot sóhajtottam, majd lehunytam a szemem.
- Nem Timi, semmi sincs rendben. Akármit mond Emma, hiba volt most megtartani az esküvőt. Félre ne érts, nagyon boldog vagyok, hogy végre a feleségem lett, de nagyon féltem őket. Ha bármi bajuk lesz emiatt…
- Nézd Dávid… - szakított félbe Timi. - Emma elmondta nekem, hogy miért félsz ennyire. És hidd el, megértem és teljesen jogos, hogy ezt érzed. Egyszer Emma is elvetélt, de tudod elég előre haladott már a terhessége, és ilyenkor már kicsi az esélye annak, hogy... - hirtelen leharapta Timi a mondatot, de így is tudtam, hogy mit akarat mondani. Még hallani is fájt volna az, hogy… Nem, nem, még gondolni se akarok rá.
- Dávid, ezzel a folytonos aggódással mindkettőtöket tönkre teszed. Bízz Emmában és hidd el, nagyon vigyázz magukra - folytatta Timi, mire én éreztem, hogy a könnyeim kicsordulnak, de a szemeimet még mindig nem nyitottam ki. Hirtelen éreztem, hogy Timi megölel és megsimogatja a hátam, mire én még jobban elkezdtem sírni. - Dávid, nyugodj meg, minden rendben lesz, higgy nekem. Ez az esküvőtök, kérlek szedd össze magad! Emma már jól van és mindent ott folytatunk majd, ahol abbahagytuk.
Bólintottam az ölelésében, de megszólalni nem bírtam. Soha nem kerültünk még ilyen bizalmas viszonyba Timivel, de úgy tűnt, hogy végre kettőnk közt is egyre szorosabb lesz majd a barátság. Már nem csak Emma legjobb barátnője volt, hanem talán már a leendő sógornőm is.
- Mély levegő, és pozitív gondolkodás! - mondta bíztatóan Timi, mire én szót fogadva vettem egy mély levegőt, majd kibújtam az öleléséből és megtöröltem az arcom. - Ez az, menni fog ez. Hidd el, tudom, hogy ilyenkor nehéz talpra állni és úgy tenni, hogy minden rendben van. A bakik sose hiányozhatnak az esküvőkről.
Elmosolyodtam, majd még egy nagy levegőt vettem és hálásan néztem Timire. Megértettem, hogy miért mondta nekem ezeket és én is nagyon jól tudtam, hogy gyorsan talpra kell most állnom és túl kell tennem magam ezen az egészen. Nem most van itt az ideje az önostorozásnak. De attól még nem tudtam nem aggódni Emmáékért. Idegesen néztem az ajtó felé, mire Timi mintha kitalálta volna a gondolataimat. A kezét a vállamra tette és halkan megszólalt.
- Minden rendben lesz. Erős csajszit vettél nőül - mondta visszafogott nevetéssel, mire én is megeresztettem egy mosolyt.
- Igen, tudom - feleltem olyan halkan, hogy nem csodálkoztam volna azon, ha nem hallja meg.
- Sose volt alkalmunk még beszélgetni erről… De miért ne mondanám el? - kérdezte önmagától Timi, mire én kíváncsian ránéztem. - Tudod akármit is mondott neked, nagyon szenvedett akkor, mikor nem voltál vele. Sose láttam még így összetörve… Fogalmam sincs, hogy honnan merített erőt ahhoz, hogy egyedül végig csinálja. Abban a tudatban rohantunk be vele a kórházba szülni, hogy a kislánya apa nélkül fog felnőni. De ő erős és kemény maradt! Majd szétrobbant belül fájdalmában, amikor Vandát először tartotta a karjában és kérdezték tőle, hogy mi legyen a lánya neve… Az orvos meg is kérdezte, hogy miért nem az édesapja nevét kapja. Hilda épp külföldön volt, szóval Vanda tudott időzíteni - tette hozzá nevetve Timi, majd újra komolyra fordította a szót és folytatta. Én csak csendben álltam mellette és hallgattam a történetet. Valamiért a szülés körülményeit sose volt merszem megkérdezni Emmától. Talán mert mindig is mart a bűntudat azért, mert nem voltam vele. Tudtam, hogy az ikreknél ez másképp lesz, de ez nem változtatott azon, hogy mélyen belül sose tettem magam túl azon, hogy Emma egyedül volt.
- Szóval az orvos nem tudta, hogy Emma egyedül van - folytatta Timi. - Én végig vele voltam a szülés alatt és láttam min ment keresztül. De hidd el, hogy az a fájdalom, amit a szülésnél elszenvedett, az semmi volt ahhoz képest, amit akkor érzett, mikor az orvos ezt megkérdezte tőle. Akkor tartotta először a kezében a lányotokat, és szerintem abban a pillanatban tudatosult benne, hogy tényleg egyedül lesz. De még ekkor sem tört össze. Vanda rengeteg erőt adott neki és még ha belül zokogott itt, még előttem is titkolta ezt. Az első hetekben én voltam sokszor mellette, és mindenben segítettem őt. Ez így volt a szülés előtt is. Éváék nagyon hálásak voltak azért, mert vele voltam, így amikor kellett, rögtön a kórházba vittem. Sose felejtem el azt, amikor Vanda először felsírt - egy pillanatra elakadt a szava, és mikor folytatta, hallottam a hangján, hogy meghatódott. - Nem azért meséltem ezt el neked, hogy újra ostorozd magad, hanem, hogy közelebb érezd magadhoz azt az eseményt, ami életetek egyik legfontosabb napja volt. Nem voltál vele, és tudom, hogy ezért életed végéig bánkódni fogsz. De most vele vagy, ma elvetted őt feleségül, együtt várjátok a következő két gézengúzt, és akármilyen negatív dolgokkal teli lesz még a mai nap, ez a közös életetek egyik legszebb napja. Én ott voltam Emma előző esküvőjén, és hidd el nekem, hogy az a fény, ami Emma szemében csillogott ma, amikor rád nézett, nem volt a szemében Zoli mellett. Soha… Ezért én biztos vagyok abban, hogy egy percre se bánta meg, hogy ma hozzád ment. Már gyerekkorunk óta ismerem őt, láttam minden szerelmet, amit átélt életében. De az, amit irántad érez…
Hirtelen újra elharapta a mondatot Timi, mire én kíváncsian felhúztam a szemöldököm és vártam, hogy folytassa. Csak elmosolyodott és megrázta a fejét.
- Igen? - kérdeztem tőlem, mikor úgy tűnt, hogy nem akarja folytatni.
- Olyanok vagytok, mint két kisgyerek - felelte Timi nevetve. - Mintha nem lennél tisztában azzal, hogy mennyire szerelmes beléd. De vigyázz, ne bízd el magad a szavaimtól. Ne ess abba a hibába, amibe a legtöbb férfi. Megszerzik a hőn áhított nőt, aztán pedig kényelmesen hátradőlnek. Emma a legjobb barátnőm és azért mondom ezeket neked, mert azt szeretném, ha ugyanilyen csillogó szemekkel állnátok majd egymás mellett 50 év múlva az aranylakodalmatokon. Ha még élni fogok, esküszöm, újra össze fogtok házasodni azon a napon, mert megszervezem. Tanultam Jankától ma - mondta nevetve. Én az égbe emeltem a szemeimet, mire Timi még hangosabban felnevetett. Én ennyire nem mertem még előre tervezni, bár azt nem mondanám, hogy nem az a célom nekem is, hogy míg élek, Emmával együtt éljünk boldogan.
- Köszönöm, hogy ezeket elmesélted nekem Timi. Emma soha nem mesélte el Vanda születését, én pedig… - elharaptam a mondatot majd mély levegőt vettem, de nem bírtam folytatni.
- Nem merted megkérni, hogy mesélje el - fejezte be mosolyogva a mondatom Timi. - Pedig nagyon szívesen elmesélné neked. De előbb persze neked kéne túltenned magad azon, hogy az élet úgy játszott veletek, hogy azt a napot egyedül kellett végig csinálnia. A lányod születése Emma életének is egy meghatározó napja volt, és nagyon boldogan elmesélné neked. Ismerem jól Emmát, és szerintem már te is annyira, hogy tudd, szívesen megosztaná ezt veled. A felvételről nem mesélt neked? - kérdezte mosolyogva Timi.
- Felvétel? - kérdeztem tőle döbbenten.
- Amikor először a karjába tették Vandát, én készítettem egy videót, amiben üzent neked is. Akkor nem hittem, hogy valaha is megmutatja majd neked, de szerintem remek ötlet volt, hogy magammal vittem aznap a kamerát a kórházba.
Azt hittem, hogy rosszul hallok, és ez valami vicc. Van felvétele Emmának arról, amikor Vanda megszületett? Ez egyszerűen… Hihetetlen. Azt hiszem, hogy sokkot kaptam. Egyik pillanatban majd felemészt az aggódás és a bűntudat, most pedig azt éreztem, hogy a szívem az ezerszeresére nőtt és majd kiugrik a helyéről örömében.
- Felvétel? - kérdeztem könnyes szemmel Timit, mire ő mosolyogva bólintott.
- Nem tudom, hogy valaha meg akarta-e neked mutatni, de ha nem… Nem is tudom, hogy miért nem mondta ezt el neked.
- Emma semmit sem mesélt nekem a szülésről és… Talán nem akarta megosztani velem, mert ha már nem voltam vele…
- Nem hiszem, hogy ezért volt Dávid. Majd, ha vége lesz ennek az egésznek beszélek majd vele erről.
- Köszönöm Timi. Nem is tudod, hogy mennyire hálás vagyok neked, mindenért. Nem csak a barátnője vagy, hanem az is, akire mindig számíthat. Sógorném - tettem hozzá mosolyogva, mire ő az égbe emelte a tekintetét.
- Korai még ilyenről beszélni Dávid. Alig ismerjük egymást Attilával, és a kapcsolatunk is még fiatal. Amennyire sikerült megismernem, úgy látom, hogy semmit sem kapkod el, és biztos vagyok abban, hogy ezt sem fogja.
- Te kaptad el a csokrot - folytatattam mosolyogva, mire Timi megrázta a fejét.
- Az nem jelent semmit sem - mondta mosolyogva.
- Majd meglátjuk - feleltem egy sokatmondó pillantással, mire Timi elnevette magát.
Már épp válaszra nyitotta volna a száját, mikor végre kinyílt a szoba ajtaja és az orvos lépett ki rajta.
- Hogy van doktor úr? - kérdeztem azonnal, mire az orvos elmosolyodott.
- A feleségének igaza volt, mindent rendben találtam. Kicsit le van gyengülve, de majd eszik egy keveset és jobban lesz. A vérnyomása is normális, talán csak túl sokat evett hirtelen. A terhesség alatt az ilyen malőrök teljesen normálisak. A kismama eszik, és néha kihányja azt, néha nem. Ha ő szeretne tovább mulatozni, akkor azt mondom, hogy nyugodtan vigadhatnak, akár reggelig. Mindent szabad, amitől a kismama jól érzi magát.
- Nagyon köszönjük - szólaltam meg végre felsóhajtva és kezet nyújtottam az orvosnak.
- Nagyon szívesen. Nagyon sok boldogságot kívánok önöknek és további szép estét - felelte kedvesen az orvos.
- Majd én kikísérem - mondta Timi, majd az orvossal a nyomában elindultak és hamar lefordultak a folyosó végén.
- Mehetünk? - szólalt meg hirtelen előttem Emma.
- Felkeltél? - kérdeztem döbbenten.
- Persze. Mondta az orvos, hogy jól vagyok, nem? - kérdezte Emma értetlenül.
- De igen, mondta, csak nem hittem, hogy máris felkelsz - feleltem elmosolyodva, majd megöleltem Emmát. Lehunytam a szemem és magamban még egyszer köszönetet mondtam Timinek az előbbi beszélgetésünkért. Sok erőt adott és rájöttem, hogy igaza van. Nem törhetek most össze, vége a szomorkodásnak! Ma van az esküvőnk, ideje, hogy jól érezzük magunkat.
- Megnyugodtál már? - kérdezte Emma kedvesen, majd kibújt az ölelésemből és a szemembe nézett.
Elmosolyodtam, majd magabiztosan bólintottam. Megfogtam Emma kezét, a számhoz emeltem és kezet csókoltam neki.
- Indulhatunk drága feleségem? - kérdeztem mosolyogva. Emma szemei szinte felragyogtak a kérdésem hallatán. Legnagyobb meglepetésemre pukedlizett, majd mosolyogva válaszolt.
- Mehetünk édes férjuram.
Boldogság és elégedettség öntött el ezeknek a szavaknak a hallatán. Végül szélesen elmosolyodtam, a karom nyújtottam Emmának, amibe ő azonnal bele karolt, majd elindultunk együtt, hogy tovább ünnepeljük ezt a csodálatos napot.
Igaza volt Timinek. Csak előre, csak bátran, mindig mosolyogva és pozitívan!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése